Ekşili Köfte (Arda’nın)

20170108ekskft

Arda’nın bu güzel tarifini annem denemiş, ben ondan öğrendim. Annem enginar dolmasından kalan kıymalı iç malzemeyi kullandığından dolayı dereotu da vardı içinde ve dereotu nefis bir aroma katmış, o yüzden ekledim.


 

Malzemeler

1/4 su bardağı pirinç

350 gr. kıyma

1 soğan

1/2 demet dereotu

1 yumurta

tuz, karabiber 

kekik, pul biber, zerdeçal (benim ilavelerim)

1 yemek kaşığı galeta unu (tarifte yoktu)

biraz un (köfteleri içinde yuvarlamak için)

zeytinyağı

2 patates

2 havuç

1 kereviz

1 lt sıcak su (tarifte 7 su bardağı idi)

tuz

1 limon suyu

1 yumurta

Yapılışı

Önce pirinç 5 dakika haşlanıp süzülür, soğumaya devam ederken soğan rendelenir, kıyma ve köftenin diğer içeriği eklenip pirinçle beraber yoğurulur. Küçük köfteler halinde un serpilmiş bir tepsiye bırakılır.

Sebzeler küp küp doğranır. Yağda havuç 2 dakika sotelenir, ardından patates eklenir, 1-2 karıştırılıp sıcak su ve ardından kereviz ve unda yuvarlanmış köfteler eklenir. 

Normal düdüklüde 8 dakika pişirilir. Limon suyu ve yumurta çırpılır. İlk sıcaklığı gitmiş olan yemeğin suyundan biraz alınıp yumurta limon karışımına karıştırılarak dökülür. Bir kaç hamle halinde terbiyesi (meyanesi) ısınınca yemeğe karıştırılır, sıcak olarak servis yapılır.

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s