Trileçe

20160217trileche

Tarifi ye-mek.net‘ten aldım (az değiştirdim). Daha önce de internette gezen birçok tariften denemeler yapmıştım ama en çok bu benzedi.


 İlk yediğimiz porsiyon Bosnalı bir ustanın elinden çıktığı için çıtam yüksekti ve oraya yaklaşana kadar uğraştım. Beykoz’da Gostivar Dondurmacısından, Manavkuyu’daki Orman Çiftliği’nde çalışan kızdan aldığım ipuçlarını da ekleyip aşağıdaki tarife ulaştım. Aşağıdaki tarife ilaveten şunu da söylemek istiyorum; biraz daha geniş bir tepside pişirilip kalınlığını biraz azaltabilirseniz, şerbeti her tarafını daha iyi ıslatır; çünkü en yüksek tarafları biraz daha az ıslak oluyor.

Karamel sosunu hazır kullandım, pastacılık malzemeleri satan yerlerde bulunuyor, aslında sos değil de jel. Doğal da değil biliyorum ama tatlıcıda yediğimiz çoğunlukla bu işte…

Malzemeler

5 yumurta

250 gr. toz şeker (1,3 su bardağı)

250 gr. un (2-2,5 su bardağı)

12 gr kabartma tozu (1 paket + 1 çay kaşığı)

1 tatlı kaşığı vanilya

bir tutam tuz

1 lt. süt

300 gr. kaymak (varsa manda kaymağı)

200 ml. krema

1/2 su bardağı toz şeker

6 yemek kaşığı jöle

3-4 kaşık su

Yapılışı

Yumurta akları toz şeker ve tuzla birlikte çırpılır. Kar gibi olunca içine yumurta sarıları eklenip çırpmaya devam edilir. Büyükçe bir kapta un, kabartma tozu ve vanilya karıştırılır, içine çırpılmış yumurta eklenip kaşıkla yedilirilir. Yağlanmış büyük kare borcama boşaltılıp 170 dereceli fırına verilir. (Siemens’te 2. seviyede, alt-üst ayarında 30 dakika pişirdim)

Kek çıkınca soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra dilimlenir. Her dilim kürdanla 3-4 yerinden delinir.

Şeker, az miktarda sütle ocakta eritilir. Kaymak, krema eklenip ezilir. Kalan süt eklenir ve bu karışım keke azar azar dökülür. Buzdolabında 2-3 saat dinlenmeye bırakılır.

Ardından 6 kaşık karamel jel, su ilavesiyle ezilerek homojenize edilir; kıvamına bakarak su eklemekte fayda var. Tatlının üstüne sürüldüğünde servise hazırdır.

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s