Erikli Tart

Bazen bir lezzeti nasıl ifade edeceğimi bilemiyorum. Koku ve tat verileri de buradan aktarılabilseydi ilk 24 saat içinde bütün okurlar bu tarifi yapıyor olurdu, o kadar söyleyeyim. 

 

Her bir katmanın tarifi ayrı bir siteden. Hamur joyofbaking‘den, ara dolgu lezzetibol‘dan, eriklerin şekli ve üstüne marmelat pişirme fikri de cafefernando‘dan. Topluca tarifi yazmadan önce aşağıdaki hamurun 20-23 cm’lik bir kalıp için tavsiye edildiğini, 26 cm çap için biraz ince düştüğünü ama pişince fena da olmadığını belirteyim.

 

Malzemeler

 

Hamur Malzemeleri

 

195 gr. un (1+1/2 cup)

113 gr. tereyağ (1/2 cup)

50 gr. toz şeker (1/4 cup)

1 yumurta (hafif çırpılmış)

bir çimdik tuz

 

Ara Dolgu

 

150 gr. çekilmiş fındık

2 yumurta akı

3 yemek kaşığ toz şeker

 

10-12 İtalyan erik

3 kaşık toz şeker

 

Yapılışı

 

Soğuk küp doğranmış tereyağ diğer malzemelerle hızlıca karıştırılıp hamur hazırlanır, yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş kalıba yayılır. (Bu hızlıca o kadar hızlıca ki, hamurun içinde erimemiş tereyağ parçaları kalabiliyor mercimek büyüklüğünde, sorun etmeyip aynen öyle bırakıyoruz, toparlanmış olması yeterli.) Hamur elle yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş kalıba yayılıp buzdolabında dinlenmeye alınır. 

 

Fındıklar rondoda unufak olana dek çekilir, yumurta akları ve şekerle karıştırılır ve hamurun üstüne yayılır. İnce dilimlenmiş 5-6 erik tartın üstüne dizilir. 190 dereceli sıcak fırına atılıp yaklaşık 30 dakika pişirilir (hamurun renginden ve eriklerin yumuşaklığından piştiği anlaşılıyor zaten). Tart pişerken 4-5 erik soyulup rendelenip 3 kaşık şekerle pişmeye bırakılır. Kaynamaya başladıktan  6 dakika sonra altı söndürülüp fırından çıkan tartın üstüne fırçayla sürülür. Parlaklık vermesi için sürülür dense de total lezzete büyük etki ettiğini düşünüyorum, yiyince siz de öyle düşüneceksiniz bence.

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s