>Domates Reçeli

>Annem televizyondan öğrenmiş tarifini. Dün akşam bize iftara gelirken getirmiş sağolsun. Bir de annem bir yandan, gelinimiz bir yandan “hadi tat, ne reçeli, hadi bul bakalım” diye heyecan yaptılar. Ben ne olduğunu tahmin edemedikçe de bulmaca sormuş çocuk gibi seviniyorlardı 🙂

Domatesi çağrıştıran hiçbir şey yok, güzel bence. İnternetten anladığım kadarıyla Portekiz’de bolca tüketiliyor, Bozcaada’da satılıyor.


Malzemeler

1 kg. söbü domates (yumurta gibi olanlardan yani)
800 gr. toz şeker
su
1 çay kaşığı limon tuzu

kireçli su

Yapılışı

Önce domatesler yıkanır, kabuğu soyulur ve kesilip çekirdekleri çıkartılır. Kayısı reçeli zannetmeme sebep olacak büyüklükte kesilir. Kireçli suda 1 gün bekletilir. Sonra süzülüp iyice yıkanır.

Şeker bir tencereye alınıp üstüne 1 parmak çıkacak kadar su koyulur. Kaynayınca içine domatesler atılır. Kapatmaya yakın limon tuzu atılır.

Ne zaman kapatacağımızı da annemin tarifinden şöyle anlıyoruz: Şerbetli reçelleri yapanlar anlarmış. Benim gibi tecrübesizler için “üstü köpük köpük olunca” diye ekstra bir açıklama getirdi.

Not: Kireçli su için; kibrit kutusu büyüklüğünde bir kireç parçası bir tencere suya atılır. Karıştırılır, dibine tortusu çökünce üstteki berrak su alınır.

Reklamlar

8 thoughts on “>Domates Reçeli

  1. >Yorumlarınız için teşekkür ederim. sağlıklımutfak, teşekkür ederim; ben de hayırlı Ramazan'lar dilerim 🙂

  2. annanemde bu reçeli yapıyor ama asıl ıhlamur reçelini çok güzel yapıyor 🙂

    • Ihlamur reçelini çok merak ettim, sadece yaprak ve çiçeği var, nasıl yapıyor ki? Ihlamur ağaçlarının bahardaki kokusu reçelde hissediliyor mu?

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s