>İspir Kuru Fasulye

>

Malzemeler


1/2 kg. fasulye
su + 4 su bardağı süt
60 gr. tereyağ
1 çay bardağı zeytinyağı (ölçmedim, yaklaşık böyleydi)
1 yemek kaşığı toz kırmızı biber
1 tatlı kaşığı tuz
karabiber
kimyon

Yapılışı

Fasulye, akşamdan 2 su bardağı süt + 1/2 lt. su karışımına koyulup (buzdolabında) kabartılır. Ertesi sabah süzülüp yine aynı miktardaki süt, su karışımına koyulup -gazını alması için- kimyon ilavesiyle yumuşayıncaya kadar kaynatılır. Düdüklü tencere kullanılmaz, çünkü çok çabuk pişer. Tencerenin kapağı kapatılmaz.

Yumuşayınca süzülüp göveçe koyulan (göveç şart değil, benim tercihimdi) kaynar suda pişirilmeye bırakılır, uzun süre kapağı açık olarak kısık ateşte pişer. Tuz ve karabiber atılır. Bu aşamada kesinlikle karıştırılmaz. En fazla 1-2 defa ve çok nazikçe karıştırılabilir; aksi takdirde bir süre sonra hepsi dağılırlar. Yaklaşık yarım saat sonra 15 dakika boyunca kapağı kapalı pişirirsek suyuyla özleşip helmelenmesini sağlayabiliriz (benimki ancak ertesi gün helmelendi ama sürelerini saate bakarak ayarlamamıştım, vaktim dardı). Pişirmenin bu kısmında çok fazla su çektiklerini gördüm, piştikten sonra biraz dinlendiğinde kapağını açıp bakmıştım ki, tekrar su ilave edip tekrar kaynattım. Müthiş su çekip şişiyorlar ama yine de azar azar su eklemekte fayda var.

Yukarıda yağ ölçüsü yazmıştım ama aslında herkes alıştığı ölçüde göz kararı desem daha doğru olur. Bu, annemin ve onun ninesinin usulüdür; çorba gibi yapıyoruz, üstüne tereyağda toz biber yakıp döküyoruz (zeytinyağla karıştırmak benim tercihimdi).

Aslında tarifinde zeytinyağda soğan kavrularak yapılıyordu. Tarifi Mahmut Akdoğan’ın eşi Nermin Abla’dan aldım. Zaten fasulyeleri almamı da Mahmut Bey’in davetlisi olarak gittiğimiz Erzurum gezisinde Nermin Abla tavsiye etmişti. Kendilerine teşekkür ederim. Ayrıca buradan da faydalandım, ona da teşekkür ederim.

Sütle pişirilmesi şart değil tabi ki, özel misafirleri için bu şekilde yapıyormuş Nermin Abla, bir dahaki sefere suyla ve zeytinyağlı, soğanlı yapmayı düşünüyorum. Zaten fasulyenin kendine has bir lezzeti var, toprak kabın da verdiği bir rayiha oluyor ayrıca.
Reklamlar

10 thoughts on “>İspir Kuru Fasulye

  1. >Merhaba Meliha hanım, evet sizin oralardaydım 🙂 teyzem sağolsun dolaştırdı beni güzelce, yalnız buzlubademi sordum kimse bilmiyor çok şaşırdım 🙂 bilseler bulsalar yiyecektim ama nasib olmadı :)en de geçenlerde sevgili Lavantin'in kübban ekmek tarifyle birlikte bir kurufasulye yaptım çok güzel bir ikili oldular senin de ellerine sağlık, sevgilerimle…

  2. >Teşekkür ederim arkadaşlar.Buzlubademin mevsimi değil de ondandır Handenur. Yazı oluyor, Kordon'da ve Karşıyaka sahilde bulunabilir. Ayrıca Ayvalık'ta da oluyormuş.

  3. >Ellerinize sağlık. Helmelenmek terimini ilk kez duydum. Tam anlayamadım ne olduğunu. Fasulyenin sütle pişirildiğini de ilk gördüm. Eminim yumuşacık bir lezzeti olmuştur.Bu arada sizin sayfa vesilesiyle kilo alacağım 🙂 Haftasonu beş litrelik şişeye naneli limonata yaptım 🙂

  4. >Fasulyenin suyunun kıvamlı bir hale gelmesine bu yörede helmelenmek deniyor, ben de yazarken tereddüt etmiştim, demek ki kullananlar buralılarmış sadece.Ben de fasulyeyi ilk defa sütle denedim zaten, daha önce forumda okumuştum ama denemek yeni nasip oldu.Limonatalar afiyet şeker olsun, ama kilo olmasın inşallah 🙂

  5. >Hmm tabi buzlu olunca kışın yenmez değil mi :)) ben niye akıl edemediysem sorup durdum buzlubadem istiyorum diye :))

  6. >çok şekersin 🙂 buzları bademi soğutuyor ama asıl işlevi ıslaklığıyla kabuğunu soymaya yardımcı olması. Ve de çağla bademle çerezlik badem arası bir kıvamdayken oluyor buzlubadem.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s