>Babam Bayıldı :)

>

Babamın et perhizinden yola çıkarak şekillenmiş bir lezzet bu. Tarifi ben uydurduğum için, ismini koymak da bana düştü. İçindeki malzemelerden yola çıkarak bir isim koyamadım; çünkü orman kebabı gibi zengin bir içeriğe sahip. Ayrıca geçen gün bahsi geçerken eşimin dalga geçtiği o matematik ünitesi ismine benzeme riski vardı. Kısa bir başlık bulunamadığı için, konuların tamamının teker teker sayıldığı o üniteyi herkes hatırlar sanırım: Permütasyon, Kombinasyon, Binom Açılımı ve Olasılık :). Bu zavallının, “Sayılar” gibi, ya da “Fonksiyonlar” gibi net bir ismi olamadı hiçbir zaman 🙂

Dolayısıyla, yemeğin adının “Fırında Beşamel Soslu Mantarlı Bezelye” olmaması için -ki burada iki hata var. Birincisi; bunun bir bezelye yemeği olduğu kabulünden yola çıkıp mantardan çeşni gibi bahsetmiş oluyoruz ki, aslında ikisi eşit ağırlıklıydı. Yani “Bezelyeli Mantar” ya da “Mantarlı Bezelye” denilmemeli. İkincisi; kaşar, havuç ve patatesin isimlerini zikretmediğimiz için onlara ayıp olma durumu var. İsimlerini zikredersem, yemeği tarif etmeye gerek kalmayacak neredeyse- “Babam Bayıldı” demeyi uygun buldum.


Neyse, sadede geleyim; yemeğin lezzeti beklediğimizden daha güzel oldu, sadece babam değil; biz de bayıldık aslında.

Malzemeler

600 gr. mantar
1 kg bezelye (ayıklanmamış haliyle 1 kg.)
4 ince havuç
2 patates
sıvı yağ
1 limon
tuz, karabiber, pul biber, zerdeçal, kekik, kimyon, yeni bahar vs.

150-200 gr. kaşar rendesi

Beşamel Sos

1/2 lt. süt
1 kahve fincanı un
1 kahve fincanı tereyağ (veya tereyağ + sıvı yağ karışımı)
tuz


Yapılışı

Mantarlar temizlenip büyüklüklerine göre 2’ye, 4’e veya 6’ya bölünür. Tavaya koyulup ocağa alınır. Suyunu salınca içine limon sıkılıp biraz pişirilir. Sonra, siyah suyu süzülüp tekrar tavaya alınır, biraz yağ eklenir ve küp kesilmiş havuç, patates sırasıyla eklenir. Arada bir karıştırarak kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişirilir. Sebzeler suyunu çekince biraz su eklenir. Ardından haşlanmış bezelyeler, istenilen baharatlar eklenip büyük boy kare borcama alınır.

Beşamel sos için, yağda un kavrulur, süt ilave edilir, muhallebi kıvamına gelinceye kadar sürekli karıştırılarak pişirilir. Tuz ilave edilir.

Borcama koyduğumuz sebzelerin üstüne kaşar rendesi onun da üstüne beşamel sos dökülür. 200 derecede üstü kızarana kadar pişirilir (yaklaşık 30-40 dakika). Piştiğinde, üzerine de bir miktar kaşar rendesi serpilip, fırın sıcaklığında erimesi sağlanır.

Reklamlar

5 thoughts on “>Babam Bayıldı :)

  1. >Çok yaratıcısın Meduracığım.Ellerine sağlık.Ben de eti mümkün olduğunca az yemesi gereken eşim için yapacağım.:))Sevgiler…

  2. >evet sıkıntılı durumlar bazen kurtarıcı olabiliyor. ete tavuğa burun kıvıran kızım için harika olabilir. ellerine sağlık. deneme listesine ön sıralardan girdi bile::))

  3. >Mmmmmmm süper bir yemek ellerinize sağlık bundan sonra daha sık görüşmek dileğiyle.Bereketli iftarlar dilerim sevgiler..

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s